De rente op studieleningen wordt niet gekoppeld aan de 10-jarige staatslening. Het kabinet ziet van dat plan af, nu de Eerste Kamer het dreigt te dwarsbomen.
Het kabinet wilde de rente op studieleningen vanaf volgend jaar baseren op de 10-jaarsrente in plaats van de 5-jaarsrente. De zou in theorie hogere renteopbrengsten moeten opleveren om te zorgen dat het leenstelsel betaalbaar blijft en de schatkist tegen een stootje kan, betoogde D66-minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.
In de praktijk is momenteel sprake van extreem lage rentes. Zowel de 10-jaarsrente als de 5-jaarsrente zijn negatief. Studenten kunnen al enkele jaren tegen een rente van 0 procent voor vijf jaar en bij de huidige marktsituatie zou dat ook voor tien jaar vast gelden.
Het zou dus zo kunnen zijn dat huidige afstudeerders bijzonder gunstig af zijn als ze de rente nu voor tien jaar rond de 0 procent kunnen vastzetten, als de rente in de komende jaren weer stijgt. Maar die mogelijkheid komt er dus niet.
Studenten en de oppositie liepen de afgelopen tijd te hoop tegen de renteverhoging. Ook de achterbannen van regeringspartijen CDA en D66 roerden zich.
De Tweede Kamer, waar de regeringscoalitie de gelederen nog gesloten hield, stemde met de hakken over de sloot in. Maar groen licht van de Eerste Kamer is uit zicht door het verzet van de afgesplitste VVD-senator Anne-Wil Duthler en de "grote zorgen" van D66. De senatoren van die partij hadden van hun partijcongres opdracht gekregen de renteverhoging tegen te houden.
Van Engelshoven legde de kwestie woensdag voor aan de ministerraad. Die heeft besloten het voorstel in te trekken.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is dolblij dat de renteverhoging voor de studieleningen van de baan is. Het spreekt van een 'gedroomde uitslag'. ‘’Bijna een jaar lang gaven we forse kritiek, en deze is gehoord. Dit is een enorme overwinning voor studenten en de toegang tot onderwijs’’, aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.